SköldpaddaFakta
Arter av sköldpaddor
Det finns flera olika arter av sköldpaddor. Ca 260 stycken närmare bestämt. Det vanligaste är att man delar in dessa i havs- ochlandsköldpaddor. Variationen mellan sköldpaddsarterna är mycket stor, till exempel finns det både köttätare och växtätare. De flesta köttätarna är vattensköldpaddor och med landsköldpaddorna är det tvärtom. Också storleken varierar mycket. De minsta sköldpaddorna inte ens 1 decimeter långa medan dem allra största kan bli så långa som 2 meter. Gemensamt har dock alla arter att de lägger äggen på land. Sköldpaddor är mycket gamla djur.
Snabba fakta om sköldpaddor
- Alla arter av sköldpaddor ha skal som används som skydd genom att sköldpaddan kan dra in alla utstickande delar i det.
- Det finns 260 sköldpaddsarter. Dessa har många skillnader.
- Sköldpaddsarterna delas in land- och havsköldpaddor.
- Skölpaddor blir mycket gamla. De äldsta kan bli uppåt 200 år gamla.


Två vackra havssköldpaddor
Historia om sköldpaddor
Sköldpaddor är mycket gamla djur, de första fanns för omkring 200 miljoner år sedan. Den äldsta fossil man har hittat av en sköldpadda är över 215 miljoner år gammal.
Sköldpadda som husdjur
Att hålla sköldpadda som husdjur har blivit mycket populärt. Det är dock ganska tidskrävande att sköldpadda så du bör tänka igenom ditt beslut noga innan du skaffarskölpadda. Om du funderar på att skaffa kan det vara smart att fundera igenom dessa punkter:
- Land- eller vattensköldpadda?
- När du bestämt det kan du välja art. Se till att du kan mycket om hur din art bör skötas.
- Den sköldpadda du ska köpa måste enligt svensk lag vara uppfödd i fångenskap. Kolla så att säljaren har försäljningstillstånd. Försäljningstillstånd krävs inte för allasköldpaddsarter. Ett exempel på en sådan art är Rysk stäppsköldpadda.
- Du bör försöka återskapa sköldpaddsartens naturliga livsmiljö
Vinterdvala
Vissa landsköldpaddsarter går i vinterdvala. Observera att det inte gäller alla. Om du har landsköldpadda som husdjur av en ras som går i dvala kan du låta den göra det. Du skall dock aldrig låta en undernärd eller sjuk sköldpadda gå i dvala. Vill du läsa mer om dvalning kan jag rekommendera den här sidan.
// Emelie