Undelat fakta!
Vad äter den??
Det är mycket viktigt med en bra och varierad kost .
Vilda undulater äter fröer och växtdelar, främst från olika grässlag. Detta motsvaras av de foderblandningar som finns i butikerna. Men man kan då och då kan man ge sin undulat frukt och grönsaker för att dryga ut kosten. Det varierar lite vad en undulat tycker om, prova med litet av varje, till exempel äpple, apelsin, salladsblad, maskrosblad med mera.
I naturen är de frön undulaterna äter oftast på väg att gro, eller helt i groning.
Tamundulaten gillar också att få grodda frön. Att ordna det är enkelt. Man tar då lite av den vanliga fröblandningen och låter det ligga i blöt över en natt. Därefter får det rinna av ordentligt innan det placeras på hushållspapper för att gro på en ljus plats, till exempel i fönstret. När fröet spruckit och grodden visar sig är det lämpligt att servera. Det är verkligen godis för undulaterna.
Hirskolvar, fröstänger och så vidare uppskattas också. Viktigt att tänka på är också att alltid hålla fåglarna med färskt vatten att dricka och att bada i. I böcker om vilda undulater ser man ofta bilder på hur jättelika flockar samlas vid vattenhål för att bada och dricka. Detta är ett dagligt och nödvändigt inslag i undulatens livsföring, även för den tama varianten.
Det håller din kompis fri från sjukdomar!
Du måste prata med din undulat och sätta leksaker i buren för att den skall trivas
Utseende
Undulater finns i en mängd färger, t ex helt vita (albino),helt gula (lutino), gröna, och blå.
De är mellan 17-20 cm långa och väger ca. 45-50g. Unduladen flyttar omkring, och håller samman i flockar.
När fågeln "pratar" hör man mest tjattrande sång och skräniga läten! Undulaten är en papegojfågel.
Häckning
Man ser lätt skillnad mellan könen hos vuxna fåglar.
Hanens näbbrot är blå och honans brun. Undulater är också förhållandevis lätta att få ungar efter. I en holk lägger de 5 - 6 ägg som käcks efter ca 18 dagar. Fåglarna är könsmogna efter ca 4 månader, men det anses lämpligt att vänta ytterligare 6 månader innan de får häcka.
Det är holken som styr häckningsbeteendet. Mörkret inne i den stimulerar produktionen av de hormon som sätter igång häckningslustan och äggläggningen.
Det viktiga är att få tag i friska och starka avelsdjur. Genom att köpa dem i två olika affärer är också chansen större att få tag i djur som inte är släkt med varandra. Därmed kan inavel undvikas.
En viktig förutsättning för en lyckad häckning är förstås också att djuren är i god kondition och det blir de genom god omvådrnad och skötsel.
// Emelie